Over

EN ES CA

TOURISM PLATFORMS is een onderzoeksproject dat zich bezig houdt met hoe digitale toerismeplatformen het dagelijks leven van hun gebruikers veranderen. De focus ligt op platformen voor de verhuur van woonruimte voor de korte termijn, zoals Airbnb, VRBO en Wimdu. Het project onderzoekt in welke mate de gebruikers van deze platformen invloed kunnen uitoefenen op diverse bestuursvormen die zorgen dat deze platformen functioneren. Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Open Universiteit van Catalonië in Spanje.

TOURISM PLATFORMS heeft 3 hoofddoelen:

1. het project probeert inzicht te krijgen in hoe platformen voor kortetermijnverhuur worden bestuurd. We bekijken hoe deze platformen de dagelijkse praktijken, communicatie en transacties van gebruikers conditioneren en reguleren via hun software, algoritmen en gebruikersvoorwaarden.

2. het project kijkt naar hoe gebruikers van deze platformen verschillende bestuursvormen waarnemen en erop reageren, bijvoorbeeld hoe zij omgaan met de software, de gebruiksvoorwaarden, gedragscodes en richtlijnen omtrent gastvrijheid.

3. het project vraagt welke praktijken en (collectieve) strategieën gebruikers inzetten om de bestuursvormen en het beleid van de platformen te veranderen. Hoe kunnen deze praktijken en strategieën mogelijk helpen bij het vormgeven van eerlijkere en duurzamere toerismeplatformen.

Als je wilt bijdragen aan dit project, lees dan meer over deelname.